Een nieuw landschap

Wō bestaat in oktober vijf jaar: tijd voor een nieuwe wending.

Vijf jaren waarin we de kans hebben gehad om heel wat mensen met autisme, ouders, werkgevers, scholen en partners te begeleiden om zeer concreet het autisme te herkennen en beter te weten wat ze kunnen doen om hun dromen te realiseren. Dromen die gaan van studies afwerken, modeontwerpster worden, een internationaal fotomodel worden, meer rust in het gezin bekomen, alleen gaan wonen, een job vinden, enz.

Tijdens deze vijf jaar is onze leidraad steeds geweest om vanuit autonomie, competentiegevoel en verbinding te werken aan zelfredzaamheid zodat iedereen vanuit zijn of haar kracht kan werken.

Tijdens deze periode is de basisgedachte namelijk, het normaliseren van de verschillen, groter en steviger geworden. Voor ons bestaat er enkel menselijk gedrag. We hebben allemaal nood aan veiligheid om vervolgens stap voor stap op te klimmen naar zelfontplooiing. Alleen heeft iedereen iets anders nodig om tot die veiligheid te komen. Het respecteren en het voorzien van die andere noden, is de essentie van inclusie. Individuele noden die we allemaal hebben.

Mensen leren vanuit hun kracht hierover te communiceren, is een essentieel onderdeel van de coaching. Zowel voor de mensen met autisme als voor de ‘neurotypicals’ die ook vanuit hun ervaring hun noden kunnen leren communiceren.

Vanuit het dubbel empathisch model, is het vervolgens mogelijk om samen op weg te gaan en een pad te bewandelen waarbij we steeds andere landschappen kunnen ontdekken.

Daarom wordt Wō, omgaan met autisme vanaf nu Wō-coachingshuis omdat we alle mensen in de eerste plaats als mens beschouwen; dit al dan niet met autisme of een andere vorm van neurodiversiteit.

De kennis over autisme en het concreet zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen zodat de sterktes nog meer tot hun recht komen, blijft de essentie van onze praktijk. Omgaan met autisme doe je echter niet alleen, dus begeleiden we omgevingen die misschien geen autisme hebben, graag in dit proces.

Echter wat goed is voor autisme, is goed voor iedereen. Dus breiden we onze werking uit naar iedereen. Welbevinden thuis of op het werk is een essentiële behoefte van iedereen.

Laat ons samen het pad bewandelen naar ‘echte’ inclusie. Een plek waar we samen werken, samen leven en samen plezier maken, elk vanuit ieders eigenheid.